nedjelja, 18. rujna 2011.

Letovanić, Letovanić..selo pokraj Kupe :)

Odlučila sam napisati jedan post koji je nevezan za sve moje črčkarije, hobije i sl. Nadam se da nećete imati ništa protiv. :)

Letovanić je, kao što naslov kaže, selo pokraj Kupe u blizini Siska, udaljen od Zagreba 45 min vožnje. To je rodni kraj moje majke tako da sam često boravila tamo tokom odrastanja. Sada se to prorijedilo jer familije više nemamo tamo, ali svratimo na koji vikend uživancije ili rada.

Selo moje malo..ljepše od Pariza :)





Uživancija..da. :)
Nema ništa boljeg od roštilja u vinogradu, u prirodi na suncu..a onda nakon dobre klope i puni vitamina D trčimo na obale Kupe na kupanac. Usred ljeta Kupa je topla i začuđujuće plitka, može se prehodati što je nama najzanimljivija igra zapravo – tko će prije doći na drugu stranu :)
Početkom jeseni bacamo se u tuđa polja kukuruza, a onda uz vatru radimo pečenike. Čini se da ta „tradicija“ nikad neće nestati :)


Seka se voli naslikavati :)
A što se rada tiče..u Letovanskom vrhu imamo veliki vinograd koji zahtijeva dosta posla. Svake godine otprilike početkom proljeća počinjemo s vinogradom..obrezivanje, vezanje, špricanje, košenje trave.. Mama i ja smo zadužene za obrezivanje i vezanje, tata za ove malo teže poslove..dok braco i seka uokolo hvataju bube, guštere i žabe :)
 
 


Svake godine zadnjeg vikenda u kolovozu održava se proslava Bartolova popraćena s natjecanjima u starim sportovima. Održavaju se malonogometni turniri, utrka čamaca po Kupi i sl. Glavna ulica Letovanića je uvijek puna štandova s igračkama i ostalim šarenim stvarčicama koje privlače pažnju, a može se naići i na izložbu vina. U svakom slučaju, zanimljiv i jako lijep događaj :)









Najljepša mjesta u tom selu su mi obale i polja oko Kupe te šume oko vinograda..i , naravno, vinograd :)
Toj slici pristaju i starinske drvene kuće kojih je, kako mi se čini, sve manje.
Volim boraviti u tom selu, odvojena od zagrebačke gužve bez kompjutera i ikakve tehnologije. Odmor za dušu i tijelo :)




Leptirići na obali :)

Teško sam odabrala samo nekoliko fotki da vam prikažem ljepotu prirode toga kraja te samog kraja, ali evo..nadam se da sam uspjela barem dio prenijeti :))

I jedna domaća za kraj..Letovanić :)

Do idućeg puta..pozdrav! :)

2 komentara:

  1. Znam kako je gajiti osjećaje prema seoskom kraju, jer sam i sama sa sela, pokraj Virovitice. Bila sam jedno vrijeme udaljena od kuće i onda me sudbina vratila nazad - bila je to doslovno sreća u nesreći.
    Ovo ljeto sam cijelo vrijeme pjevušila Letovanić, Letovanić, jer sam se sjetila Knjaza i njegove emisije u kojoj je Maju Šuput odveo negdje u Keniju il gdje već i onda je ona morala tamo neko lokalno pleme naučiti to pjevati.... Uglavnom, popela sam se svima na glavu s tom pjesmom! :D
    Nisam znala da Kupa zna biti tako plitka, to bih baš voljela pretrčati! :) Inače, mi se kupamo na Dravi, ali je dosta duboka, hladna i brza, tako da ne pretjerujemo.
    Vinograd izgleda fenomenalno, sigurno si spijete i kojeg gemišta, ne? :D
    Drago mi je da si nam ovo pokazala. Lijepi pozdrav i tebi! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Seka je prava slatkica :)... divan je post, nisam bikad bila u Letovaniću, vrijedilo bi svratiti :)

    OdgovoriIzbriši